Muutoksia jalostusohjeeseen

 

Geeniyhdyshenkilöt ja luonnetoimikunta esittivät muutoksia jalostusohjeen luusto-kohtaan CDPA/CDDY- geenitestien osalta sekä luonne ja käyttäytyminen kohtaan. Jalostustoimikunta käsitteli muutosehdotuksen 5.6.2024 kokouksessa 2/2024. Hallitus hyväksyi molemmat esitetyt muutokset kokouksessaan 4/24.

Jalostusohjeen kohta Luusto, kohta 1 muuttuu seuraavaan muotoon:

Jalostukseen käytettäville koirille suositellaan tehtäväksi Kennelliiton viralliset röntgentutkimukset (lonkat, kyynärät ja selkä). Kyseisen tutkimuksen asteikon huonoimman tuloksen saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen (lonkat E/E, kyynärät 3/3 ja SP4 lausunto, ei koske LTV-lausuntoa). Suositellaan CDPA/CDDY- geenitestin teettämistä. Tuloksen N/CDDY saanut koira tulee parittaa vain tuloksen N/N saaneen koiran kanssa. N/CDDY- tai CDDY/CDDY tuloksen saaneelle koiralle suositellaan IDD-kuvausta kalkkeumien lukumäärän varmistamiseksi. CDDY/CDDY-tuloksen saanutta koiraa ei suositella käytettäväksi jalostukseen. Edellämainituissa tutkimuksissa asteikon huonoimman tuloksen saaneen koiran pennut voidaan rekisteröidä kerran  ”Jalostuskielto”-merkinnällä (ei koske geenitestiä)!

Jalostusohjeen kohta Luonne ja käytös muuttuu seuraavaan muotoon:

Hermorakenteeltaan heikkoa, aggressiivista tai arkaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Jalostukseen käytettävällä koiralla ei saa olla jokapäiväistä elämää hankaloittavia luonneominaisuuksia. (SKL) Suositellaan koirien luonne-/käytösominaisuuksien selvittämistä virallisella luonnetestillä (LT), MH- luonnekuvauksella (MH), käyttäytymisen jalostustarkastuksella (KJT) tai Smartdog-testillä.

Esitykset hyväksyttiin enemmistön päätöksellä ja ne astuvat voimaan 1.10.2024. Kotisivuilla
viimeisimmät muutokset jalostusohjeeseen on kirjattu punaisella tekstillä. Muutokset pohjautuvat
Kennelliiton yleiseen jalostustrategiaan sekä Hyvinvointilakiin.