Hyvät Havannanomistajat ja kasvattajat!

Havannalaiset ry on saanut yhteydenoton Kim Bellamylta, norjalaiselta eläinlääkäriltä, joka työstää väitöskirjaansa geenitutkijana ja jonka sydän sykkii havannalle. Hän on myös toiminut Norjan Kennelliiton jalostuskonsulttina ja pyytää nyt apua meiltä suomalaisilta havannaomistajilta, koskien koiriemme lisääntynyttä kaihia (kataraktaa).

Norjan yliopiston eläinlääketieteellinen geenitutkimuslaitos ja Norjan Kennelliitto ovat käynnistäneet projektin, jossa yhteistyössä tutkitaan kaihin geneettistä taustaa havannankoirissa.

Projekti sai vastikään rahoituksen Agrialta ja Ruotsin Kennelliiton Tutkimussäätiöltä (Svenska Kennelklubbens Forskningsfond), joka mahdollistaa kaikkien Pohjoismaisten havannankoirien liittämisen projektiin, sekä kehittyneempien geneettisten metodien käytön.

Kim kirjoittaa: ”Pyrkimyksenä on tunnistaa geneettiset poikkeavuudet, jotka aiheuttavat kaihia havannankoirilla. Tämän tehtyämme onnistuneesti, tarkoituksenamme on kehittää DNA-testi, jonka avulla kykenemme toteamaan kaihin aiheuttaman geenimuutoksen. Onnistuttuamme, pystymme tulevaisuudessa kartoittamaan havannankoiran periytyvän kaihin, sekä myötävaikuttamaan rodun yhä terveempiin jälkeläisiin.

Projektin vetäjillä on tällä hetkellä jo useita tutkittuja DNA-näytteitä, jotka ovat otettu kataraktaa sairastavilta havannankoirilta Norjassa. Mitä enemmän DNA-näytteitä saamme geeniä kantavilta, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on hyviin tuloksiin. Tästä syystä pyydämme nöyrästi apuanne!

Toteuttaaksemme projektin, tarvitsemme DNA-näytteitä, sekä kataraktaa sairastavilta koirilta (iällä ei ole merkitystä) että tutkituilta terveiltä koirilta, jotka ovat iältään vähintään 7-vuotiaita tai sitä vanhempia!

Näytteenotto on helppoa ja kivutonta! Se tehdään tutkimukseen tarkoitetulla poskisolunäytetikulla, joka lähetetään osallistujalle postitse rekisteröitymisen jälkeen. Varaudu, että näytetikun saapumiseen saattaa mennä jopa kaksi viikkoa!

Mikäli koirasi täyttää vaaditut kriteerit, menettele seuraavalla tavalla:

Rekisteröidy klikkaamalla alla olevaa linkkiä, ja vastaa kysymyksiin!
https://no.surveymonkey.com/r/Havanese

Alla kysymykset suomennettuina:

1. Haluaisin osallistua lähettämällä DNA-näytteen…
( ) Havannankoiralta jolla on diagnosoitu kaihi
( ) Havannankoiralta joka on täyttänyt 7v. tai enemmän, ja jolla on silmätarkastuksessa todettu terveet silmät
( ) Havannankoiralta jolla ei ole kumpaakaan yllämainittua

2. Koiran kutsumanimi

3. Koiran rekisterinumero tai virallinen nimi (mikäli rekisterinumeroa ei ole saatavilla)

4. Koiran syntymäaika

5. Koiran sukupuoli

6. Missä kennelliitossa koira on rekisteröity
( ) Svenska kennelklubben
( ) Danska kennelklubben
( ) Suomen Kennelliittoo
( ) Norsk Kennel Klub
( ) Rekisteröimätön
( ) Muu, mikä………………..

7. Missä maassa koira on silmätarkastettu?
( ) Ruotsissa
( ) Tanskassa
( ) Suomessa
( ) Norjassa

8. Onko koiran silmätutkimustulos saatavilla kennelliiton sivuilla?
( ) On
( ) Ei ole
( ) En tiedä
Kommentti…………………..

9. Mikäli koirasi silmätarkastuksen tulos ei ole saatavilla Kennelliton tietokannasta, voit liittää sen alla olevasta painikkeesta (mikäli sinulla ei ole tulosta, voit jatkaa seuraavaan kysymykseen)

10. Omistajan nimi

11. Omistajan katuosoita

12. Postinumero ja -paikka

13. Maa

14. Koiranomistajan sähköpostiosoite

15. Vakuutamme että koirasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Annatko luvan käsitellä tutkimuksessa koirasi DNA-tietoja?

( ) Annan luvan DNA-tietojen käyttöön.

Paluukuori sisältyy näytelähetykseen, mutta palautuspostimaksu, jonka hinnaksi tulee 1,60€, jokaisen osallistujan pitää maksaa itse. (Näytetikku on hyvin pieni ja kevyt, alle 20g, ja tästä syystä postimaksu on suhteellisen alhainen).

Elättelemme toiveita suuresta osallistujamäärästä!

Lämmin kiitos myötävaikuttamisesta!
Kim Bellamy, tutkimusprojektin vetäjä.
Eläinlääkäri / Norjan yliopiston eläinlääketieteellisen geenitutkimuslaitoksen opiskelija (tohtoritutkintoa vailla) / Norjan Kennelliiton jalostuskonsultti”

Näytteenotto-ohje:

– Älä syötä koiraa juuri ennen näytteenottoa!
Kun saat näytepuikon, pyöritä/hiero sitä koiran posken sisäpuolella noin 30 sekunnin ajan varmistaen, että sylkeä ja pintasolukkoa tarttuu kauttaaltaan pumpulipuikkoon. Älä koske näytteenottopäähän!

– Kun olet ottanut näytteen, kierrä putkilo auki ja laita näyte (pumpulipuikko) putkilon sisälle. Kierrä tämän jälkeen putkilo tiukasti kiinni, jotta nestettä ei pääse vuotamaan. Kääntele putkiloa noin 10 kertaa, jotta säilöntäneste imeytyy hyvin näytteenottopumpuliin.

– Merkitse koirasi kutsumanimi putkiloon ja leikkaa koiran yksilöintitunnus talteen, kirjeen oikeasta alareunasta.

– Laita sekä näyteputkilo että yksilöintitunnus palautuskuoreen. Varmista lähettäessäsi, että kirje on varustettu oikealla määrällä postimerkkejä!

Vapaasti suomentanut hallituksen ja jalostustoimikunnan puolesta

Nonne Lundell-Laitinen

Julkaissut Anna-Miia Liimatta