Tutustuttuaan Luonnonvarakeskuksen (LUKE) raporttiin koiranjalostuksen ongelmista ja valvontakriteereistä sekä keskusteltuaan asiasta Katariina Mäen kanssa, hallitus ja jalostustoimikunta ovat kokouksessaan 19.3.2023 päättäneet seuraavasta muutoksesta jalostusohjeeseen:

Kohta: ”Luusto, 1” muutettavaksi seuraavasti:
1. Jalostukseen käytettäville koirille suositellaan tehtäväksi Kennelliiton viralliset röntgentutkimukset (lonkat, kyynärät ja selkä).Kyseisen tutkimuksen asteikon huonoimman tuloksen saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen (lonkat E/E, kyynärät 3/3 ja SP4 lausunto, ei koske LTV-lausuntoa). Selän osalta IDD-lausunto voidaan korvata CDPA/CDDY-geenitestillä, mikäli koira testin tuloksen mukaan on CDDY:n osalta normaali (N/N). Mikäli testin tulos on joko N/CDDY tai CDDY/CDDY suositellaan lisäksi selän röntgenkuvausta IDD-asteen vakavuuden selvittämiseksi. Edellä mainituissa tutkimuksissa asteikon huonoimman tuloksen saaneen koiran pennut voidaan rekisteröidä kerran ”Jalostuskielto”-merkinnällä (ei koske geenitestiä)!”

Tämä muutos ei poista suositusta selän kuvauttamiseksi muiden selkäsairauksien osalta (SP, VA ja LTV) mutta helpottaa kasvattajien työtä rodussamme laajemmin esiintyvän IDD:n osalta.

Muutos astuu voimaan välittömästi.

Julkaissut Susanna Thomander