Neljä askelta pennun ostoon
Pennun hankinta
Nykyään kuka tahansa voi ostaa koiran minuuteissa netin välityksellä. Koiran hankinta ei ole nopeuslaji ja nopea hankinta usein kostautuu ja maksaa hintansa eläinlääkärissä. Mitä enemmän tähän käyttää aikaa ja vaivaa, sen todennäköisempää on, että sinulla on terve ja pitkäikäinen perheenjäsen sekä kasvattajan tuki koiran koko elämän ajaksi. Et ole valmis koiran hankintaan, jos priorisoit nopeuden, helppouden tai lyhyimmän välimatkan koiran valintaan vaikuttavissa tekijöissä.
Seuraavat askeleet antavat sinulle tietoa ja valmiuksia hankkia pentu vastuuntuntoiselta kasvattajalta.
Mistä tunnistan vastuullisen kasvattajan?
Pentujen myynnissä voi pyöriä isoja rahoja. Kun priorisoidaan rahallinen voitto, terveystutkimusten luonteiden dokumentoinnin, elinolosuhteiden ja muiden yksilön tai rodun hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden edelle syntyy kasvatustyötä, joka ei ole kestävää. Seuraavassa tekstissä haluamme antaa sinulle työkaluja oikean kasvattajan valintaan.
Olisikin tärkeä lähteä liikkeelle oikean kasvattajan etsimisestä eikä niinkään pennun. Mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja listaa niitä ylös. Tarvitsetko esimerkiksi paljon tukea kasvattajalta pennun kanssa? Haluatko pennun tutkituista vanhemmista? Onko suunnitelmissa käydä erityisesti näyttelyissä vai toivotko, että vanhemmilla olisi tuloksia muista harrastuksista? Oletko kiinnostunut tarjoamaan sijoituskotia koiralle? On tärkeä listata omia toiveita ylös ja kertoa niistä kasvattajalle.
Hyvä kasvattaja kantaa huolta myös rodun tulevaisuudesta ja osaa kertoa yhdistelmästä sekä siinä esiintyvistä perinnöllisistä riskitekijöistä ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta juuri sinun pentuusi ja sen tulevaisuuteen. Hyvä kasvattaja ottaa jalostustyössään huomioon terveyden lisäksi myös käyttäytymisen ja luonteen sekä rodunomaisen rakenteen ja kertoo sinulle miten hän ottaa ne konkreettisesti huomioon jalostuksessa.
Jalostukseen vaikuttavat tietyt suositukset ja esimerkiksi PEVISA, jonka noudattaminen on ehto koiran rekisteröinnille. Tämän lisäksi Havannalaiset ry on laatinut jalostusohjeen. Tutustu näihin ja kysy kasvattajalta, täyttääkö pentue jalostusohjeen vaatimukset ja suositukset. Jos ei, niin kysy, että miltä osin ja miksi ei.
Tärkeää on, että kemiat kasvattajan ja pennun ostajan kanssa kohtaavat. Huomioi, että joku kasvattaja ei ehkä sinulle ja sinun tarpeillesi ole se oikea, mutta jollekin toiselle kuitenkin ihan paras mahdollinen.
Miksi tällä on väliä?
Ostamalla pennun huonoista olosuhteissa tai kasvattajalta, joka ei täytä vastuullisen kasvattajan tunnusmerkkejä, tuet pahimmillaan pentutehtailua ja teet tilaa seuraavalle, kaupallisessa tarkoituksessa tuotetulle, pennulle. Jos kohtaat pentuja todella huonoissa oloissa, älä ikinä ryhdy pelastamaan pentua huonoista oloista, vaan ilmoita tästä eläinsuojeluun. Suomessakin esiintyy pentutehtailua ja salakuljetusta (valitettavasti jopa kennelnimen omaavissa kasvattajissakin). Ympäristötekijät, kuten krooninen stressi tai kipu, vaikuttavat siihen, miten koira hoitaa pentujaan. Pentue, jonka emä ei ole pystynyt hoitamaan pentujaan hyvin, saa usein heikommat eväät elämään.
Älä osta rekisteröimätöntä pentua. Rekisteröimätön pentu katsotaan aina sekarotuiseksi, vaikka vanhemmat olisivatkin rekisteröityjä. Rekisteröimättömän pennun taustalta löytyy aina jotain hämärää ja pahimmillaan hankkimalla pennun epäselvistä olosuhteista, olet tukemassa pentutehtailua.
Jokaisella kasvattajalla on mahdollisuus teettää koirallaan pakollisten terveystutkimusten lisäksi muita tutkimuksia, kuten geenitestejä ja laajoja luustokuvauksia sekä luonteen tarkastuksia. Nämä antavat tärkeää tietoa rodun tilasta, mutta ennen kaikkea siitä, mitä koira periyttää eteenpäin. Jos kasvattaja kertoo sinulle, että yhdistelmässä ei ole mitään perinnöllisiä riskitekijöitä, se todennäköisimmin kertoo, että asiaa ei ole tutkittu ja kasvattaja ei ole tutustunut koiransa sukuun. Tällöin voit odottaa mitä vain. Mieti minkälaista kasvatustoimintaa juuri sinä haluat tukea?
Miten löydän vastuullisen kasvattajan?
Kasvattajat ilmoittavat pentuesuunnitelmista ja syntyneistä pentueista omissa tiedotuskanavissaan, kuten nettisivuilla, omassa sosiaalisessa mediassa, Havannalaiset ry:n pentuvälityksessä, Kennelliiton pentulistalla tai hankikoira.fi sivustolla.Tori.fi tai kauppojen ilmoitustaulut tms eivät ole oikea paikka ostaa pentua.
Voit myös ottaa yhteyttä kasvattajiin ja tiedustella tulevia suunnitelmia. Katso tästä Havannalaisten jäsenkasvattajalistaus.
Suomessa jokainen kasvattaja ja hänen rekisteröidyt koiransa löytyvät Suomen kennelliiton jalostustietojärjestelmästä.https://jalostus.kennelliitto.fi Jalostustietojärjestelmä, KoiraNet, on tärkein työkalu tiedon etsimiseen kasvattajista ja pentueista.
Ohjeet KoiraNetin käyttöön ja mitä pennun ostajan näkökulmasta sinun olisi hyvä ottaa huomioon löydät tästä.
Ennen vierailua kasvattajalla
Kun olet löytänyt sopivalta tuntuvan kasvattajan, ota häneen yhteyttä ja kerro itsestäsi. Viestissäsi olisi hyvä tulla ilmi, miksi päädyit ottamaan juuri tähän kasvattajaan yhteyttä, ja miksi olet kiinnostunut juuri tästä rodusta. Kerro myös minkälainen koti sinulla olisi tarjota ja minkälaiseen elämäntilanteeseen koira olisi tulossa. Ole rehellinen. Lyhyeen viestiin kuten “onko sulla pentuja” tai “mitä pennut maksaa” tuskin kannattaa vastausta jäädä odottelemaan.
Mieti kysymyksiä mitä esität kasvattajalle yhteydenoton aikana, ohessa muutamia esimerkkejä:
- Minkälaiset vanhemmat ovat? (terveys, luonne, rakenne)
- Mitä terveyteen liittyviä tutkimuksia emän tai isän puolella on tehty?
- Mitä perinnöllisiä sairauksia vanhempien suvuissa on ilmentynyt?
- Onko koirien luonnetta tutkittu?
- Täyttääkö yhdistelmä Havannalaiset ry:n jalostusohjeen?
- Mitä kasvattaja priorisoi jalostustoiminnassaan?
- Miksi kasvattaja on päättänyt tehdä juuri tämän yhdistelmän?
- Minkälaisia tuloksia pentueen vanhemmilla on harrastuksista tai näyttelyistä?
- Miten kasvattaja omalla toiminnallaan tukee pentujen henkistä kehitystä (ulkoilu, virikkeistäminen, käsittely yms.)?
Mikäli viestinvaihto johtaa siihen, että kasvattaja kutsuu sinut vierailemaan kotonaan ja tutustumaan koiriin, niin pidäthän kiinni sovitusta aikataulusta. Kasvattajalla on myös omat aikataulunsa ja vierailut vaativat aina järjestelyä myös häneltä. Arvosta myös kasvattajan aikaa ja kerro rehellisesti, jos jonotat pentua myös toisaalta, tai et ole vielä varma onko juuri tämä paras hetki hankkia pentua.
Vierailun aikana
Ota perheesi mukaan vierailulle. Kasvattajan on tärkeä nähdä, miten vuorovaikutus koirien kanssa sujuu ja jututtaa niitäkin perheenjäseniä, jotka eivät ole niin aktiivisesti hoidossa välttämättä mukana, mutta ovat kuitenkin olennainen osa pennun tulevaa arkea.
Hyvä kasvattaja pitää huolta koiristaan. Tällaiset koirat ovat hyvinvoivan näköisiä ja reippaita. Huomaathan, että pentuja hoitava narttu usein menettää painoaan ja turkkiaan ja tämä on tiettyyn pisteeseen asti normaalia. Havannankoirat ovat seurakoiria ja kärsivät siitä, jos ne eristetään erilliseen rakennukseen, tilaan tai häkkeihin pitkäksi aikaa. Toisaalta, sekä laumoissa, missä on sekä uroksia että narttuja, näin on meneteltävä hetkittäin, jotta ei tapahdu vahinkoja narttujen juoksujen aikana, mutta tämän ei tule olla pysyvä ratkaisu.
Sinun tulee nähdä emä vuorovaikutuksessa pentujen kanssa. Tilat, jossa pentuja pidetään, tulisi olla siistit, mutta kuitenkin huomioiden, että pentujen kanssa vahinkoja aina sattuu. Jos tilat haisevat ja tarpeita ei ole kerätty, tämä on hälyttävää.
Jos pentuja tuodaan erilliseen tilaan näytille, tämä on myös hälyttävää. Sinun tulisi nähdä ne siinä ympäristössä, jossa ne elävät emänsä kanssa. Pentujen tulisi olla puhtaita ja hyvinvoivan näköisiä eikä haista pahalle. Niiden ympäristössä tulisi olla virikkeitä ja parhaimmassa tapauksessa ne elävät kasvattajan kodissa tottuen pienestä pitäen arjen ääniin.
Vierailun aikana esitä kasvattajalle etukäteen miettittyjä kysymyksiä. Pyri pitämään vierailu maltillisen mittaisena. Kun pennut väsähtävät ja tarvittavat kysymykset on esitetty, on aika lähteä kotimatkalle.
Kasvattajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on valita pennuille sopivat kodit. Pentujen luonteissa on eroja ja hyvä kasvattaja etsii pennuille kodit ja pitää silmällä esimerkiksi missä kodissa on kiinnostusta näyttelyihin ja muihin harrastuksiin, etsitäänkö pentua työkäyttöön (esim. hypokoiraksi) tai onko koiralla jalostuspotentiaalia. Ymmärräthän, että nämä edellä mainitut valintaan vaikuttavat tekijät tulevat ennen esimerkiksi pennun ostajien henkilökohtaisia värimieltymyksiä. Huomioi kuitenkin, että vaikka haluat hankkia koiran näyttelyharrastukseen tai jalostusta silmällä pitäen, niin kasvattaja ei voi luvata näin tapahtuvan pennun ollessa vielä näin pieni.
Vastuullinen kasvattaja on tarkka siitä, minkälaiseen kotiin pennut sijoittaa/myy. Hyväksy myös se, että kasvattaja voi tässäkin kohtaa olla myymättä sinulle pentua.
Tarkista myös, että nämä käytännön asiat toteutuvat luovutuksen yhteydessä tai ennen sitä:
- Luovutusikä (Kennelliiton kauppasopimuksen mukaan kasvattaja ei saa luovutaa pentuja alle 7 viikkoisena)
- Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkistamana
- Saat kirjalliset tiedot rodussa ja suvussa esiintyneistä vioista ja sairauksista
- Saat kirjalliset hoito-ohjeet
- Kasvattaja käyttää Suomen Kennelliiton kauppasopimusta
- Kasvattaja luovuttaa Kennelliiton rekisteritodistuksen mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen.
- Kasvattaja antaa mukaan ruokaviraston koirarekisterin siirtotunnuksen
- Liittää tai kannustaa pennunostajia liittymään rotujärjestön jäseneksi
Koiranpennun nouto
Vastuullinen kasvattaja kantaa huolta pentueesta myös luovutuksen jälkeen ja antaa neuvoja tarvittaessa sekä kuulee mielellään pentujen kuulumisia myöhemminkin.
Mikäli pennulla ilmenee mitään terveysongelmia, informoithan tästä kasvattajaasi. Mikäli ongelma on esimerkiksi perinnöllinen, ilmoitathan tästä Havannalaiset ry:n terveystietolistalle.
Koira tulisi lähtökohtaisesti ottaa aina sillä ajatuksella, että hän elää loppuelämän perheessäsi, mutta mikäli esimerkiksi elämäntilanteesi muuttuu etkä pysty koiraasi enää pitämään, niin ilmoitathan tästä ensin kasvattajallesi.
Huomioi, että Havannalaiset ry ei myy pentuja. Havannalaisset ry:n kasvattajalistalla olevat kasvattajat ovat Havannalaiset ry:n jäseniä ja maksavat ilmoituksestaan vuosittaisen ilmoitusmaksun. Listalle pääsemiseksi Havannalaiset ry ei ole asettanut kasvattajille muita ehtoja eikä vaadi kasvattajia sitoutumaan mihinkään erityisehtoihin. Jäsenkasvattajien tulee olla allekirjoittanut 1.1.2025 alkaen Suomen kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Havannalaiset ry ei vastaa kasvattajien toiminnasta.
Mikäli sinulla herää kysymyksiä rotuun tai pennunhankintaan liittyen, voit ottaa yhteyttä Havannalaiset ry:n yhteydenottolomakkeen kautta.
Lue myös Suomen Kennelliiton viisi vinkkiä pennun hankintaan.