Havannankoiran kaunis, pitkä turkki vaatii säännöllistä hoitamista pysyäkseen takuttomana ja hyvinvoivana. Pesuväli vaihtelee viikosta kuukauteen koiran iästä ja turkin laadusta riippuen. Pesujen välissä kammataan vähintään kerran.

Kun turkinlaatuja on tänä päivänä hyvin erilaisia, voidaan todeta, että parhaat shampoot ja hoitoaineet koirasi turkille löydät kokeilemalla erilaisia aineita.

Kasvattajien antamissa pennunhoito-ohjeissa mainitaan yleensä kasvattajan hyväksi toteamia shampoita ja hoitoaineita nimeltä. Kokeilut on parasta aloittaa niistä. Muistathan aina noudattaa pulloissa mainittuja laimennussuhteita, jotta et vahingoita koiran turkkia tai ihoa.

Pesun jälkeisen föönauksen merkitystä ei voida painottaa liikaa. Pohjaa myöten kuivaksi föönattu turkki pysyy pitempään takuttomana ja siistinä kuin nihkeäksi tai märäksi jätetty karva.

Kampaaminen on yksi niitä asioita, mistä kannattaa tehdä rutiinia jo pikkupennun kanssa. Kammatessa sekä harjatessa turkki tulee käydä kauttaaltaan läpi, ihoa myöten. Hyvin kammatussa karvassa kampa ei tartu mihinkään ja kun tehdään jakaus mihin kohtaan tahansa, jakauksen pohjalla näkyy iho.

Pentukarvan vaihtoaikana turkki voi laadusta riippuen vaatia jopa päivittäistä kampaamista.

Havannankoiran turkinhoitoon tarvitset siis kamman, harjan tai karstan, shampoon, hoitoaineen ja föönin.

kampa ja harja

Päivitetty viimeksi 1.8.2019