Kuten monilla muillakin pienisuisilla roduilla, myös havannankoirilla on taipumusta hammaskiven kertymiseen ja siihen, että maitokulmahampaat eivät irtoa luonnollisesti.

Seuraa pentusi hampaiden vaihtumista tarkasti. Kun uudet, pysyvät kulmahampaat ovat kasvaneet noin puoleen maitokulmahampaiden mitasta, pitäisi maitokulmahampaiden heilua ja irrota. Mikäli maitohampaat vain ovat tiukasti paikallaan, vie pentu eläinlääkäriin maitokulmahampaiden poistoon. Paikalleen jääneet maitokulmahampaat voivat aiheuttaa pysyvien hampaiden virheasennon, esimerkiksi pysyvä hammas voi painua kitalakeen. Tällaisessa tapauksessa joudutaan yleensä turvautumaan myös pysyvän hampaan poistamiseen.

Mikäli haluat säästyä pahimmillaan jopa vuosittaiselta, eläinlääkärissä tehtävältä hammaskiven poistolta, opeta pentusi jo pienestä asti hampaiden pesuun. Käytä aina koirille suunniteltua hammastahnaa, koska ihmisille suunnattujen hammastahnojen fluori ei ole koiralle terveellistä. Myös erilaisten puruluiden ja purulelujen kaluaminen on osa koiran päivittäistä hampaidenhoitoa eli pidä näitä koirasi saatavilla.

Varsinkin vanhemmilla yksilöillä hammaskiveä voi kertyä hyvinkin nopeasti. Muista aina poistattaa koirasi hammaskivi ajoissa, sillä suusta on suorat verisuoniyhteydet mm. sydämeen ja maksaan. Vakava hammaskivi on riski koiran suun hyvinvoinnille mutta myös koiran yleiselle terveydelle.

Purenta

Aikuisella koiralla on normaalissa purennassa yhteensä 42 hammasta.
Yläleuassa kummallakin puolella on:

  • 3 etuhammasta (I, incisor), yksi kulmahammas (C, canine), 4 välihammasta (P, premolar) ja 2 poskihammasta (M, molar).

Alaleuassa kummallakin puolella on:

  • 3 etuhammasta, yksi kulmahammas, 4 välihammasta ja 3 poskihammasta.

Havannankoiran rotumääritelmä sallii P1 ja M3 hampaiden puuttumisen, mutta täydellinen hampaisto on toivottava.

Hammaskartta

hammaskartta

Havannankoiran purennan kuuluu olla normaali leikkaava purenta.

Leikkaava purenta

leikkaava purenta

Päivitetty viimeksi 1.8.2019