Lähde: Suomen Kennelliitto N:o 250
FCI:n ryhmä 9: Seura- ja kääpiökoirat (alaryhmä 1)
Alkuperämaa: Kuuba
Vastuumaa: FCI
(Hyväksytty: FCI 12.12.2016, Kennelliitto 29.8.2017 )

KÄYTTÖTARKOITUS: Seura- ja kääpiökoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat Alaryhmä 1 bichonit ja sukulaisrodut. Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rotu on kotoisin läntisen Välimeren alueelta ja kehittynyt Espanjan ja Italian rannikkoalueilla. Ilmeisesti valtamerillä purjehtineet italialaiset merikapteenit veivät jo varhain tämän rotuisia koiria mukanaan Kuubaan. Näiden koirien tavallisin väri havannanruskea (punaruskea tupakan väri) johti virheelliseen uskomukseen, jonka mukaan rotu olisi alunperin kotoisin Kuuban pääkaupungista Havannasta. Kuuban poliittisten tapahtumien seurauksena vanhat verilinjat ovat tyystin hävinneet Kuubassa. USA:ssa on säilynyt joitakin aikoinaan Kuubasta sinne salakuljetettujen koirien jälkeläisiä.

YLEISVAIKUTELMA: Tarmokas, pieni ja matalaraajainen koira, jolla on pitkä, runsas, pehmeä ja mieluiten laineikas karvapeite. Liikkeet ovat eloisat ja joustavat.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Kuonon pituus (kirsun kärjestä otsapenkereeseen) on sama kuin etäisyys otsapenkereestä niskakyhmyyn. Rungon pituuden (olkanivelestä istuinluun kärkeen) suhde säkäkorkeuteen on 4 : 3.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Poikkeuksellisen valppautensa ansiosta helppo kouluttaa varoittamaan vieraista. Ystävällinen, leikkisä ja rakastettava hurmuri, iloinen ja jopa hieman ilveilevä. Rakastaa lapsia ja leikkii väsymättä heidän kanssaan.

PÄÄ: Keskipitkä; pään ja rungon pituuden suhde mitattuna säästä hännän tyveen on 3 : 7.

Kallo: Tasainen tai vain hieman kaareva, leveä; sivulta katsottuna otsalinja on vain hieman kohoava. Ylhäältä katsottuna kallo on neliömäinen, takaosa on kaareva ja muut sivut miltei suorat.

Otsapenger: Kohtuullinen.

Kirsu: Musta tai ruskea.

Kuono-osa: Kapenee kevyesti kirsua kohti, ei suippo eikä tylppä.

Huulet: Ohuet, kuivat ja tiiviit.

Hampaat / purenta: Leikkaava purenta. Täydellinen hampaisto on toivottava. P1 ja M3 hampaiden puuttuminen on sallittua.

Posket: Hyvin litteät, eivät ulkonevat.

Silmät: Melko suuret, mantelinmuotoiset ja väriltään mahdollisimman tummanruskeat. Ilme on ystävällinen. Silmäluomien reunat ovat väriltään tummanruskeasta mustaan.

Korvat: Melko ylös kiinnittyneet, poskenmyötäisesti riippuvat ja hieman laskostuneet, mikä kohottaa niitä kevyesti. Korvat ovat pitkähapsuiset, eivät kovin teräväkärkiset; eivät sivuille sojottavat eivätkä tiiviisti poskenmyötäiset.

KAULA: Keskipitkä.

RUNKO: Rungon pituus on hieman säkäkorkeutta suurempi.

Ylälinja: Suora, lanneosan kohdalta hieman kaareva.

Lantio: Selvästi viisto.

Rintakehä: Selvästi kaareutuneet kylkiluut.

Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on selvästi kohoava.

HÄNTÄ: Korkea-asentoinen, joko piispansauvan muotoinen tai mieluiten selän päälle kiertynyt, pitkän silkkisen karvan peittämä.

RAAJAT

ETURAAJAT: Eturaajat ovat suorat, yhdensuuntaiset, kuivat ja hyväluustoiset. Etäisyys maasta kyynärpäähän ei saa olla suurempi kuin kyynärpäästä säkään.

Etukäpälät: Hieman soikeat, pienet ja tiiviit.

TAKARAAJAT: Takaraajat ovat hyväluustoiset ja kohtuullisesti kulmautuneet.

Takakäpälät: Hieman soikeat, pienet ja tiiviit.

LIIKKEET: Havannankoira liikkuu erityisen keveästi, joustavasti ja melko napakasti, mikä kuvastaa rodun iloista luonnetta. Eturaajat liikkuvat vapaasti ja suoraan eteenpäin suuntautuen, takaraajat antavat suoralinjaisen työnnön.

KARVAPEITE

KARVA: Villava aluskarva on niukka ja puuttuu usein kokonaan. Peitinkarva on hyvin pitkää (täysikasvuisella koiralla 12 -18 cm), pehmeää, sileää tai laineikasta ja voi muodostaa kiharaisia suortuvia. Kaikenlainen karvapeitteen muotoilu,leikkaaminen karvan pituuden tasoittamiseksi ja trimmaaminen on kielletty. Poikkeuksena sallitaan käpäläkarvojen siistiminen. Samoin kulmakarvoja voidaan hieman lyhentää, etteivät ne peitä silmiä. Myös kuonokarvoja voidaan hieman siistiä, mutta karvat tulisi mieluiten jättää luonnolliseen pituuteensa.

VÄRI: Harvoin täysin puhtaanvalkoinen; kellanruskea eri sävyissään (hieman mustia karvankärkiä sallitaan = soopeli), musta, havannanruskea, tupakanruskea ja punertavanruskea. Edellä mainitun väriset laikut ovat sallittuja. Tan-merkit sallittu kaikissa värivivahteissa.

KOKO

SÄKÄKORKEUS: 23 -27 cm. Sallittu vaihteluväli 21 -29cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:

 • Puutteellinen rotutyyppi
 • Tylppä, suippo tai muun kuin kallon pituinen kuono-osa
 • Ns. petolinnun silmät, liian syvällä sijaitsevat tai ulkonevat silmät, lihanväriset silmäluomien reunat
 • Liian pitkä tai liian lyhyt runko
 • Suora, matala-asentoinen häntä
 • Käyrät eturaajat (lähellä toisiaan olevat ranteet ja ulkokierteiset käpälät)
 • Epämuodostuneet takakäpälät
 • Karkea, niukka tai muotoiltu karvapeite, aikuisilla koirilla lyhyt karvapeite.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • Vihaisuus tai liiallinen arkuus
 • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
 • Lihanvärinen kirsu
 • Ylä-tai alapurenta
 • Sisään – tai ulospäin kiertyneet silmäluomet (entropium tai ektropium), pigmentittömät silmäluomien reunat
 • Rotumääritelmän antamista mitoista poikkeava koko.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

Rotumääritelmän tulkinnan löydät täältä. Rotumääritelmän tulkinta on päivitetty viimeksi vuonna 2020.

Havannankoirasta on tehty syksyllä 2020 tiivis, yhden sivun kuvaus. Löydät sen täältä.

Havannankoiran jalostusohjeen ja PEVISA-ehdot löydät ”Jalostus”-osiosta.  Jotta pennut voidaan rekisteröidä FI-rekisteriin, tulee pentueen vanhempien täyttää PEVISA-ehdot. Havannalaiset ry edellyttää kasvattajien tutustuvan tarkasti myös jalostusohjeeseen ennen pentujen teettämistä.

Suomen Kennelliiton ohjeet ja määräykset pentujen rekisteröintiin liittyen löydät täältä.

Jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) löydät täältä.

Päivitetty viimeksi 19.2.2023