Tuomareiden yhdyshenkilöt
Pohjois-Suomi
Pekka Järvelä
pekka.jarvela57@gmail.com
Painijantie 8
90650 Oulu
+358 45 678 7686

Etelä-Suomi
Susanna Thomander
Tampere
susanna.thomander@gmail.com
Koulutusta antavat ja näyttökokeen vastaanottavat tuomarimme ovat:
Ahlman-Stockmari Tanya
Kares Juha
Kipinä Markku
Leiviskä Jouko
Putkonen Juha
Pylvänäinen-Suorsa Marjatta
Havannalaiset ry järjestää havannankoirien ERIKOISKOULUTUKSEN 16.2.2024 alkaen klo 18.00 Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa, Lempäälässä. Kouluttavina ulkomuototuomareina Markku Kipinä ja Juha Putkonen. Ilmoittautumiset 3.2.2024 mennessä: susanna.thomander@gmail.com

ARVOSTELUKOE järjestetään 11.7.2024 Hau-Centerin tiloissa Teivossa alkaen klo 18.00. Vastaanottavina tuomareina Markku Kipinä ja Juha Putkonen. Ilmoittautumiset 30.6.2024 mennessä: susanna.thomander@gmail.com
Tuomarikoulutus ja kollegiot

Havannalaiset ry.:n yksi tärkeä tehtävä on järjestää ulkomuototuomarikoulutusta uusille tuomareille. Näihin tilaisuuksiin pyydetään tietty määrä erilaisia havannankoiria, jotta saadaan mahdollisimman kattava valikoima rodun edustajia koulutus-/arvostelukoe (=kollegio) materiaaliksi. Mukana tulee olla erivärisiä, erikokoisia (koska rodussamme koko vaihtelee suuresti, pitää esillä olla kaikkia vaihtoehtoja, jotka sopivat rotumääritelmän sisään ja myös liian suuria sekä liian pieniä) ja myös tyypiltään vaihtelevia koiria. Koko rotumme kirjo tulee olla edustettuna, jos se vain on mahdollista. Siksi mukaan pyydetään mahdollisimman monenlaisia rodun edustajia. On myös tärkeää, että mukaan saadaan koiria se määrä, mitä tarvitaan, jotta uusia tuomareita tulee lisää rotua arvostelemaan.

Kollegio on tilaisuus, missä rotuun koulutusta saaneet tuomarit näyttävät taitonsa arvostelemalla paikalla olevat koirat ja asettamalla ne samalla tavalla paremmuusjärjestykseen, kuin koiranäyttelyissä tehdään. Jos tuomarikokelas läpäisee kollegion, on hän valmis arvostelemaan rotua. Kollegioon tarvitaan koiria samalla tavalla, kuin koulutukseenkin, joten on tärkeää, että pyynnön saaneet omistajat myös tulevat paikalle. Kollegiossa on yleensä läsnä yhdistyksen edustajia ja arvostelukokeen vastaanottavia tuomareita. Viimemainittuja riittää kaksi, mutta voi olla useampikin tuomari. Yhdistyksen edustajia voi olla enemmänkin paikalla tilaisuudessa ja he vastaavat käytännön järjestelyistä, eivät koulutuksesta tai koearvostelujen vastaanottamisesta.

Normaaleista näyttelyistä koulutukset ja kollegiot poikkeavat siten, että niiden arvostelua ei anneta lainkaan koirien omistajille. Heillä ei ole oikeutta kuulla, mitä kokelaat sanovat heidän koiristaan, vaan se tieto on yksinomaan kouluttavien/vastaanottavien tuomareiden ja kokelaiden välinen asia. Monesti koiranomistaja kokee tämän epäoikeudenmukaisena, kun hän ei saa tietää, mitä hänen koirastaan sanotaan, mutta ei se sitä ole, sillä kokelaan on helpompi kirjoittaa tarkka arvostelu koirasta, kun hän tietää, että se jää vain hänen ja vastaanottavan tuomarin väliseksi tiedoksi. Kollegiosta ei myöskään anneta koiran omistajalle minkäänlaista kirjallista arvostelua, kuten koiranäyttelyistä tehdään, koska näillä kahdella tapahtumalla on aivan eri tarkoitus. On hyvä varautua kuulemaan omasta koirastaan niin positiivisia, kuin myös negatiivisiakin kommentteja. Koiranäyttelyt ovat kauneuskilpailuja ja ne selvittävät myös koiran ulkonäöllisiä sekä luonteellisia arvoja eli niitä järjestetään nimenomaan koiria ja niiden omistajia/kasvattajia varten. Kollegio taas on vain ja ainoastaan uusien tuomareiden tasokkaan koulutuksen ja ns. päättökokeen mahdollistava tapahtuma, missä koirat ovat paikalla koulutus-/koemateriaalina.

Kirsti Koivu

Päivitetty viimeksi 24.6.2021