Erinvärisiä havannankoiria – kuvat koirien omistajat, julkaisuoikeus luovutettu © Havannalaiset ry

Havannankoira eli Bichon Havanais, Kuubassa kehittynyt koiramaailman aarre. (Suomen Kennelliiton rotumääritelmätyöryhmä on 2009 muuttanut rodun nimen Havannankoiraksi.)

Havannankoiran syntyhistoria on arvoitus, mutta varma on, että rodun juuret johtavat Välimeren rannoille. On paljon mahdollista, että uuteen maailmaan muuttajat veivät koiriaan mukanaan – samoin merikapteenit, jotka sitten lahjoittivat koiriaan perheille, joiden luona vierailivat. Tällä tavoin eurooppalaisia kääpiökoiria joutui myös Kuubaan, jossa populaatio alkoi kehittyä omaan suuntaansa, kohti bichon havanaisia eli havannankoiraa.

Mahdollista on, että paikallisia ja manneramerikkalaisia pikkukoiria sekoittui maahantuotuun kantaan. Tuolloin ei vielä ollut kyseessä rotu sellaisena kuin me sen ymmärrämme, vaan koiria pariutettiin keskenään sen mukaan, miten omistajista tuntui parhaalta. Havannankoira on orjayhteiskunnan tuote, joten tuloksena oli usein vaalea (tummia värejä ei suosittu, vaikka niitä syntyi), hienostunut, viehättäväluonteinen, hoitoa vaativa runsasturkkinen eläin, joka viehätti etenkin naisväen esteettistä silmää.

Havannankoira säilytti paikkansa Kuubassa yläluokan lemmikkinä Castron vallankumoukseen asti. Rodun onni oli se, että ihmiset rakastivat koiriaan niin paljon, että ottivat ne mukaansa suurin uhrauksin, paetessaan Kuubasta.
Odotetusti amerikkalaiset kiinnostuivat näistä emigranttien pikkukoirista ja yhteistyö rodun hyväksi alkoi. Alunperin varsin pientä kantaa saatiin vahvistettua vähitellen etsimällä uusia koiria jopa lehti-ilmoitusten välityksellä. Kuubalaisten maahanmuuttajien ja amerikkalaisten yhteistyöllä havannankoira-rodun pohja luotiin ja tämän pienen viehättävän koiran maailmanvalloitus saattoi alkaa. Eurooppaan havannankoira tuli Saksan kautta 1980-luvun alussa.

Suomeen rodun ensimmäiset edustajat saapuivat vuonna 1989 ja heinäkuuhun 2016 mennessä meillä on rekisteröity 8 345 yksilöä. Rodun kasvatustyö helpottui huomattavasti, kun AKC tunnusti sen vuonna 1995 ja musta väri hyväksyttiin syksyllä 1997.

Havannankoiran suosio perustuu sen kauniiseen ulkonäköön, viehättävään luonteeseen ja monipuolisuuteen harrastuskoirana. Sen kanssa voi esimerkiksi käydä näyttelyissä, osallistua TOKO:oon, kilpailla agilityssä tai viettää vain mukavia yhdessäolohetkiä koiraa hoivaillen.

Eräs havannankoiran omistaja on kuvannut koiraa ehkä kaikkein osuvimmin: havannankoiralla on vieterivartalo ja jousijalat. Kun nämä liitetään yhteen tosi fiksujen aivojen kanssa, on tuloksena verraton veijari pienessä, sievässä paketissa. Alkuperäinen teksti: Kirsti Koivu, kennel Visakoivun, päivitetty 11.7.2016 Niina Kettunen-Niemi

Päivitetty viimeksi 11.3.2020