Luonne on erittäin tärkeä ja voimakkaasti periytyvä ominaisuus. Luonne on merkittävä tekijä koiran yleiselle hyvinvoinnille ja jos luonteessa on ongelmia, vaikeuttaa se jokapäiväistä elämää koiran kanssa ja , tutkimusten mukaan, pahimmillaan lyhentää koiran elämää jopa neljällä vuodella. Esimerkiksi pelokkuuden ( = arkuus) uskotaan olevan linkittynyt useisiin terveysongelmiin (iho-ongelmat, ruuansulatuskanavan ongelmat yms.). Tutkittua tietoa tästä ei vielä ole julkaistu.

Havannankoiran rotumääritelmä sanoo luonteesta ja käytöksestä seuraavaa:

Poikkeuksellisen valppautensa ansiosta helppo kouluttaa varoittamaan vieraista. Ystävällinen, leikkisä ja rakastettava hurmuri, iloinen ja jopa hieman ilveilevä. Rakastaa lapsia ja leikkii väsymättä heidän kanssaan.

Jalostusohjeessa luonteesta/käytöksestä suositellaan seuraavaa: ” Hermorakenteeltaan heikkoa, aggressiivista tai arkaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Jalostukseen käytettävällä koiralla ei saa olla jokapäiväistä elämää hankaloittavia luonneominaisuuksia. (SKL) Suositellaan koirien luonne-/käytösominaisuuksien selvittämistä virallisella luonnetestillä (LT), MH-luonnekuvauksella (MH), käyttäytymisen jalostustarkastuksella (KJT) tai Smartdog-testillä.

Hyvinvointilaissa todetaan myös luonteeseen liittyen seuraavaa: ” Eläintä ei saa käyttää jalostukseen, jos: käytettävä jalostusyhdistelmä aiheuttaa todennäköisesti 1) jälkeläiselle sellaisia sairauksia tai muita ominaisuuksia, joista aiheutuu merkittävää haittaa tämän hyvinvoinnille…

Virallisten luonnetestien ja MH-luonnekuvausten kalenterin löydät Palveluskoiraliiton Virkku.net sivustolta.

Havannalaiset ry on muokannut ihanneprofiilit luonnetestistä, MH-luonnekuvauksesta ja käyttäytymisen jalostustarkastuksesta saaduille tuloksille:

Voit verrata havannankoirasi saamia tuloksia ihanneprofiileihin ja katsoa, onko se kuinka lähellä ihannetta tuloksiensa perusteella.

Mikäli koirasi on suorittanut virallisen luonnetestin, Käyttäytymisen jalostustarkastuksen tai MH-luonnekuvauksen, muistathan pyytää yhdistykseltä ruusukkeen hienosta suorituksesta! Ruusukkeen saamiseksi ole yhteydessä , kerro koirasi virallinen nimi, jotta testitulos voidaan tarkistaa Jalostustietojärjestelmästä.

Havannankoirille on teetetty eniten virallisia luonnetestejä. Niistä on pystytty tekemään vertailua ihanneprofiiliin. Viimeisimmän luonnetestitulosten vertailun ihanneprofiiliin löydät tästä.

Haasteita havannankoirien luonteissa

Havannankoirilla tiedetään ilmenevän ainakin yleistä pelokkuutta, ääniarkuutta ja alusta-arkuutta. Yksittäisiä pelkoaggressio tapauksiakin on yhdistyksen tiedossa. Varsinkin näistä, geneettisen alttiuden aiheuttamista ongelmista, toivotaan ilmoituksia yhdistyksen julkiselle Ilmoitetut terveys- ja käytösongelmat listalle. Vain avoimuuden ja tiedottamisen kautta voimme vaikuttaa näiden ongelmien ilmenemiseen havannankoirilla eli ilmoitathan jos koirasi kärsii näistä ongelmista! Ilmoitukset yhteydenottolomakkeen kautta.

Luonnetoimikunta

Havannalaiset ry:n luonnetoimikunta on perustettu 2024 ja se toimii hallituksen kutsumana, hallituksen alaisuudessa. Luonnetoimikunta auttaa sinua havannankoirien luonteeseen ja käytökseen liittyvissä ongelmissa ja kysymyksissä.

Jos olet kiinnostunut järjestämään jonkun virallisen luonteen testaustilaisuuden (LT, MH tai KJT) alueellasi, ole yhteydessä luonnetoimikuntaan! Testitilaisuuksien järjestäjiä tarvitaan aina lisää.

Koiran virallinen nimiRekisterinumeroTulos