Onnittelut hyvästä rotuvalinnasta, seuraavana ohjeita ja neuvoja havannankoiran hankintaan.

Ohjeita pennunostajalle

Pentuhuumassa voi joskus olla vaikeaa ajatella järkevästi. Oikean kasvattajan löytämiseen ja sopivan pennun ostamiseen kannattaa kuitenkin panostaa, eikä se löydy välttämättä heti ensi yrittämällä. Maltti on valttia! – käyttämällä aikaa sopivan kasvattajan ja yhdistelmän etsimiseen vältyt mahdollisilta ennakoitavilta ongelmilta ja kunnollisesta kasvattajasta on sinulle tarpeen vaatiessa tukea koko koiran elämänkaaren ajaksi.

Vaikka hakumatka olisi pitkä, kannattaa pentuja käydä katsomassa ainakin kerran ennen luovutusta ja vastuullinen kasvattaja vaatiikin teidän käyvän luonaan pentuja katsomassa ennen lopullista päätöstä. Näin pääset näkemään pennut emän kanssa ja tutustut kasvattajaan paremmin.

Tutustu pennun isään ja emään myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmän (KoiraNet) kautta. Sieltä näet muun muassa koirien terveystuloksia ja sukutaulut. Tietokannasta saat tietoa myös kasvattajista. Voit esimerkiksi tutkia narttujen pennutusikiä ja -tiheyttä sekä pentueiden lukumäärää suhteessa kasvatusaikaan. Lisää Jalostustietojärjestelmästä ja sen käytöstä voit lukea tästä.

Älä osta koiraa epämääräiseltä myyjältä. Kokenut kasvattaja osaa kertoa rodun luonteesta, käyttäytymisestä, terveystilanteesta ja rodunomaisista harrastuksista. Jokaisella rodulla on ongelmansa, eikä täydellistä koiraa ole. Jos kasvattajalla ei ole mitään negatiivista kerrottavaa, on syytä harkita pennun hankintaa muualta. Jokaisen pentueen tulisi olla tarkoin harkittu ja perusteltu. Vaikka pentuja menee kuin kuumille kiville, ei jokaista mukavaa koiraa tule pennuttaa.

 Vastuullinen kasvattaja on myös tarkka siitä, millaiseen perheeseen pennun myy. Suhtaudu positiivisesti sinulle esitettyihin kysymyksiin, näin halutaan vain varmistaa että se oikea pentu saa sen oikean kodin. Muista myös, että sinä saat kysyä kasvattajalta kysymyksiä ja vastuullinen kasvattaja pystyy sinulle niihin vastaamaan viimeistään haettuaan hiukan lisätietoa asiasta.

Tässä apuja ja huomioon otettavaa sopivaa kasvattajaa ja omaa pentua etsiessä

Tutustu ennakkoon kasvattajan kasvatustyöhön Kennelliiton tietojärjestelmän kautta. Ohjeita Jalostustietojärjestelmän käyttämiseen löydät tästä.

Havannankoira-kasvattajat Jalostustietojärjestelmässä

Ota selvää ainakin näistä:

 • Kasvattajan aiemmat pentueet, myös muissa roduissa.
 • Vertaa pentueiden määrää siihen milloin kasvattajalla on ollut ensimmäinen pentue.
 • Minkä ikäisiä koiria hän käyttää jalostukseen, varsinkin emojen iät?
 • Montako pentuetta hänen käyttämillään nartuilla on keskimäärin ja kuinka monta pentuetta keskimäärin vuodessa?
 • Käyttääkö kasvattaja uroksia jalostukseen miten laajasti?
 • Onko pentueen vanhemmilla muita kuin pakollisia terveystuloksia (silmä- ja polvitulos pakollisia) tai näyttelytulosta? Luonnetulokset (MH, LT tai käyttäytymisen jalostustarkastus) ja harrastustulokset? Jos et löydä vanhemmille näyttelytulosta, tarkista onko ne jalostustarkastettu. Jalostustarkastetut havannankoirat löydät täältä.
 • Onko kasvattajan kasvateista kuinka monella terveystuloksia tai muita tuloksia?

Esimerkkikuva1: Alla fiktiivinen esimerkkikuva siitä, miltä KoiraNetin kasvattajalista näyttää.

Esimerkkikuva 2: Klikkaamalla kasvattajan kennelnimeä (Esimerkkikuva 1) pääset katsomaan lisätietoja kyseisen kasvattajan kaikista pentueista, jalostukseen käyttämistä koirista sekä kasvateista.

Kun olet ottamassa yhteyttä kasvattajaan/kasvattajiin:

 • Käytä aikaa ja pohdi mitä yhteydenotossasi haluat tuoda esille
 • Ota yhteyttä kasvattajiin, älä lähetä massaposteja.
 • Kerro itsestäsi ja toiveistasi
 • Esitä edes yksi kysymys rodusta ja koirien vanhemmista
 • Kysy täyttääkö yhdistelmä Havannalaiset ry:n jalostusohjeen? Jos ei, pyydä kasvattajaa kertomaan, miltä osin ei täytä ja miksi?
 • Tutustu kasvattajan kotisivuihin ja vastaa hänen jo siellä mahdollisesti sinulle esittämiin kysymyksiin.

HUOM! Kasvattajat saavat yleensä paljon yhteydenottoja, joten vastaaminen voi kestää.
Huomioi vastauksessa etenkin onko kasvattaja kiinnostunut Sinusta? Onko kasvattaja valmis varaamaan/myymään sinulle pennun ilman tapaamista?

Millaista havannankoiran kasvatusta juuri sinä haluat tukea? Ostaessasi pennun vastuuntuntoiselta kasvattajalta saat lisäksi pennun elämän mittaisen avun ja tuen.


Vastuullisen havannankoirakasvattajan tunnusmerkkejä ovat mm.

 • Tuntee rodun, jota kasvattaa
 • Päämääränä ei ole vain lisätä rodun yksilöitä
 • On kiinnostunut olosuhteista, joihin pentu olisi menossa
 • On tarkka siitä, millaiseen perheeseen pennun myy
 • Vaatii teidän käyvän luonaan pentuja katsomassa ennen lopullista päätöstä


Vastuullinen kasvattaja osaa kertoa:

 • rodun luonteesta, käyttäytymisestä, terveystilanteesta ja rodunomaisista harrastuksista
 • mitä rodussa esiintyvät sairaudet tarkoittavat ja merkitsevät sekä kertoa sinulle sukutaulussa esiintyvistä koirista ja niiden mahdollisista, pennulle siirtyvistä, terveys- ja käytösriskeistä


Kun kasvattaja on varannut pennun sinulle malta vielä mielesi ja mieti /selvitä nämä asiat vastuullisesta kasvattajasta:

 • Ei luovuta pentuja uusiin koteihin alle 7 viikkoisena
 • Panostaa selvästi pentujen alkutaipaleeseen luonaan (miten pennut asuvat, onko niillä virikkeitä, ulkoilevatko ne yms)
 • Luovuttaa pennut eläinlääkärin tarkastamina
 • Antaa kirjalliset tiedot rodussa ja suvussa esiintyneistä vioista ja sairauksista.
 • Antaa kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet
 • Käyttää Suomen Kennelliiton kauppasopimusta
 • Luovuttaa rekisteritodistuksen pennulle mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen sekä antaa pennun mukaan Ruokaviraston koirarekisterin siirtotunnuksen. Jos Kennelliiton rekisteritodistuksia ei ole ostohetkellä saatavissa, tulee pentue olla kuitenkin nähtävissä rekisteröidyssä pentueissa Jalostustietojärjestelmässä.
 • Liittää tai kannustaa pennunostajia liittymään rotujärjestön jäseneksi

Ruokaviraston koirarekisteri

Ostaessasi Suomessa rekisteröidyn havannankoiran pennun, voit olla varma siitä, että pennun vanhemmat ovat silmä- ja polvitarkastetut. Tämän varmistaa 1.1.2010 voimaan tullut havannankoirien PEVISA-ohjelma.
Katso myös Suomen Kennelliiton rekisteröintiohjeen rotukohtaiset erityisehdot. Ostaessasi pennun sinun tulee saada pennun mukaan siirtotunnus, millä rekisteröit pennun Ruokaviraston koirarekisteriin.

Jäsenkasvattajat-sivulta löydät yhdistyksen jäsenien kennelsivuja ja yhteystietoja. Pentuvälityksestä näet astutetut, syntyneet ja myytävät pentueet.

ÄLÄ OSTA REKISTERÖIMÄTÖNTÄ PENTUA!

Rekisteröimätön koira katsotaan aina sekarotuiseksi, vaikka sen vanhemmat olisivatkin rekisteröityjä.

Rekisteröimättömän pennun taustassa on aina jotain hämärää (terveystarkastamattomat vanhemmat, liian tiheä pennutus, sekarotuinen pentue yms.).

Kasvattajalla on mahdollisuus rekisteröidä EJ-rekisteriin ne pennut, joita hän ei halua käytettävän jalostukseen.

Ostaessasi rekisteröimättömän pennun voit olla mukana tukemassa pentutehtailua tai Suomessakin ilmennyttä pentujen salakuljetusta.

Pentue tulee rekisteröidä 4 kk:n kuluessa sen syntymästä. Pidä huoli, että saat paperit yhtäaikaa koiran kanssa tai ainakin kuuden kuukauden sisään koiran ostosta. Rekisteröinnit voit tarkistaa osoitteessa http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx. Etsi sieltä ryhmä FCI 9 ja rotu havannankoira. Kirjoita pikahakuun ostamasi koiran virallinen nimi ja paina hae.

Mikäli sinulla on kysymyksiä rotuun liittyen, tai mietit havannankoiran hankkimista ota yhteyttä Havannalaiset ry:n yhteydenottolomakkeen kautta. Lomakkeen kysymyksiin vastaavat hallituksen ja jalostustoimikunnan sihteerit tai tarpeen vaatiessa saat koko toimikunnan vastauksen.

Huom! Havannalaiset ry ei myy pentuja.

Päivitetty viimeksi 17.10.2023