Onnittelut hyvästä rotuvalinnasta, seuraavana ohjeita ja neuvoja havannankoiran hankintaan.

Tietoja tulevan pentusi suvusta ja kasvattajan muista kasvateista löydät Kennelliiton jalostustietokannasta.

Ostaessasi Suomessa rekisteröidyn havannankoiran pennun, voit olla varma siitä, että pennun vanhemmat ovat silmä- ja polvitarkastetut. Tämän varmistaa 1.1.2010 voimaan tullut havannankoirien PEVISA-ohjelma.
Katso myös Suomen Kennelliiton rekisteröintiohjeen rotukohtaiset erityisehdot. Ostaessasi pennun sinun tulee saada pennun mukaan siirtotunnus, millä rekisteröit pennun Ruokaviraston koirarekisteriin.

Kasvattajat-sivulta löydät yhdistyksen jäsenien kennelsivuja ja yhteystietoja. Pentuvälityksestä näet astutetut, syntyneet ja myytävät pentueet.

Muista varmistaa seuraavat asiat pentua hankkiessasi:

  • Pentu on rekisteröity Suomen Kennelliiton rekisteriin
  • Pentueen vanhemmat ovat silmä- ja polvitarkastetut ja terveet, eivätkä silmätutkimukset ole yli vuoden vanhoja astutushetkellä
  • Myyjä laatii virallisen kauppakirjan Suomen Kennelliiton esitäytetyllä kaavakkeella
  • Myyjä kertoo pentueen suvussa esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista
  • Myyjä esittää eläinlääkärintodistuksen pentutarkastuksesta (max. viikon vanha)
  • Myyjä antaa mukaan pennunhoito-ohjeet ja mahdollisesti rekisteripaperit (riippuu mm. luovutusiästä). Koska nykyisen rekisteröintisäännön mukaisesti pentu täytyy olla sirutettu ennen rekisteröintiä, pentue rekisteröidään yleensä vasta pentujen täytettyä 7 viikkoa. Tällöin myyjä toimittaa rekisteripaperit pentujen ostajille luovutuksen jälkeen ilman erillistä korvausta, mikäli ei ole ehtinyt saada niitä ennen luovutusta. Pentueen rekisteröitävyyden voi tarkastaa Kennelliitosta ja uroksen omistajalta
  • On suositeltavaa, että ainakin toisella vanhemmista on näyttelytulos, mieluiten molemmilla
  • Kasvattaja esittelee aina pentueen emän ja yleensä myös muita koiriaan, varsinkin pennun sukulaisia.

ÄLÄ OSTA REKISTERÖIMÄTÖNTÄ PENTUA!

Rekisteröimätön koira katsotaan aina sekarotuiseksi, vaikka sen vanhemmat olisivatkin rekisteröityjä.

Rekisteröimättömän pennun taustassa on aina jotain hämärää (terveystarkastamattomat vanhemmat, liian tiheä pennutus, sekarotuinen pentue yms.).

Kasvattajalla on mahdollisuus rekisteröidä EJ-rekisteriin ne pennut, joita hän ei halua käytettävän jalostukseen.

Ostaessasi rekisteröimättömän pennun voit olla mukana tukemassa pentutehtailua tai Suomessakin ilmennyttä pentujen salakuljetusta.

Pentue tulee rekisteröidä 4 kk:n kuluessa sen syntymästä. Pidä huoli, että saat paperit yhtäaikaa koiran kanssa tai ainakin kuuden kuukauden sisään koiran ostosta. Rekisteröinnit voit tarkistaa osoitteessa http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx. Etsi sieltä ryhmä FCI 9 ja rotu havannankoira. Kirjoita pikahakuun ostamasi koiran virallinen nimi ja paina hae.

Päivitetty viimeksi 14.5.2023