Havannankoirissakin on valitettavasti tullut esiin, tutkimuksista huolimatta, tuntemattomasta syystä toista takajalkaansa pompottelevia yksilöitä. Eläinlääkärin diagnoosina, kattavan ontumatutkimuksen jälkeen, näillä yksilöillä on idiopaattinen (tuntemattomasta syystä johtuva) pompottelu eli tuttavallisemmin russelipomppu.

Jalostustoimikunta pyrkii nyt selvittämään kuinka laajalti tätä ongelmaa havannankoirissa ilmenee. Mikäli siis koirasi pompottelee toista takajalkaansa ja pompottelun aiheuttajaa ei ole löytynyt patella-/lonkka- tai selkätutkimuksissa, ilmoitathan koirasi tiedot osoitteella stormhills@gmail.com yhdistyksen julkiselle terveystietolistalle.

Asiasta on julkaistu myös kysely.

Kyselyn voi täyttää täysin anonyymisti eli jos koet tuon julkisen terveystietolistan hankalana, ole ystävällinen ja ilmoita asiasta tämän kyselyn kautta.

Pompottelu on erilaista, kuin esimerkiksi patellan aiheuttama pompottelu. Esimerkkivideon pompottelusta voit katsoa täältä.

Videon yhdistykselle on koostanut Jenna Arvola.

Jokaisen pompottelevan koiran ilmoitus on rodulle tärkeä, koska kyseessä ei ole normaali tapa liikkua ja ongelman hoitaminen vaatii yleensä vähintäänkin säännöllistä hierontaa! Vaikka sinun koiraasi ei käytettäisi jalostukseen ovat sen terveystiedot myös erittäin tärkeitä, koska sen siskoa, veljeä, vanhempia voidaan käyttää jalostukseen.

Kiitos kaikille ilmoituksen tehneille/kyselyyn vastanneille jo ennakkoon! Vain yhdessä pystymme viemään havannankoiraa terveempään suuntaan, säilyttämään rodun hyvän terveystason!

Havannalaiset ry:n jalostustoimikunta

Julkaissut Susanna Thomander