Ainakin havannankoirilla, kääpiösnautsereilla ja cockerspanieleilla tavataan välillä yksilöitä, joilla takajalan ”nilkka” pettää. Jalostustoimikunnan saaman yhteydenoton mukaan vaiva näyttäisi olevan lisääntymässä havannankoirilla. Lisäksi tähän on törmätty entistä nuorempienkin havannankoirien kohdalla.

Näillä yksilöillä seistessä takajalan/-jalkojen varpaat nousevat luonnottomaan asentoon ( kts. kuvat alla). Vaivaa ei ole virallisesti tutkittu, mutta epäilys on, että kyse olisi nivelsideheikkoudesta. Nyt tiedossa olevat yksilöt eivät ole oireilleet vaivaa kipuiluna tai ontumisena.

Tämän tiedotteen avulla pyrimme nyt selvittämään löytyykö ko. vaivan omaavia yksilöitä havannankoirissa kuinka paljon ja onko se aiheuttanut jollekin yksilölle selkeää oireilua/onko jollain vaivaa tutkittu enemmän.

Jos koirallasi on pettävä nilkka tai esiintynyt nivelsidelöysyyttä muissa nivelissä (esim. lonkat, olkanivel yms.) ilmoita asiasta jalostustoimikunnalle: jalostussihteeri@gmail.com

Laita ilmoitukseen koiran virallinen nimi, pettävätkö molemmat vai vain toinen nilkka, onko muualla nivelissä nivelsidelöysyyttä, missä iässä ongelma on havaittu, onko koira oireillut jotenkin ja onko asiaa tutkittu enemmän. Kerro viestissä myös saako tiedon julkaista terveystietolistalla?

Kaikki tieto asiaan liittyen on tärkeää ja otetaan kiitollisena vastaan!

Julkaissut Susanna Thomander