Hannes Lohen Koirageenit.fi -sivuilla kerrotaan heidän työstään mm. seuraavaa: ”Koirien perimän kartoituksen myötä on avautunut ainutlaatuisia mahdollisuuksia eri rotujen perinnöllisten sairauksien, rakenteen, värin, koon ja käyttäytymispiirteiden selvittämiseen. Tavoitteenamme on tunnistaa geenivirheitä koirien erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja ominaisuuksiin, kehittää geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Ihmisen ja koiran geenit ja sairaudet ovat pitkälti samat. Geenilöytö avaa useimmiten myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiseen ja se luo pohjaa diagnostiikan ja parempien hoitojen kehittämiseen.http://www.koirangeenit.fi/

Lohen tutkimusryhmä on jo vuonna 2010 saanut tutkimustensa pohjalta valmiiksi havannankoirien lyhytkarvaisuutta aiheuttavan geenin testin. Tällä hetkellä Lohen ryhmällä ei ole havannankoirille menossa aktiivisia tutkimuksia, mutta uusia näytteitä (varsinkin sairaista sekä vanhoista, terveistä yksilöistä) he ottavat vastaan enemmän kuin mielellään.

Uusien näytteiden kautta voi myös aueta juuri se polku, mikä vie meitä lähemmäs esim. havannankoirien perinnöllistä kaihia aiheuttavaa geeniä.

Niiden jotka ovat viemässä koiriaan näytteiden ottoon, tulisi ensitilassa lähettää Pekka Järvelälle sähköpostilla (osoite Geenitutkimus ja DNA-testaus sivulla) tiedot koirien arvioiduista tutkimusajoista (esim. Vien 4 havannalaista tutkimuksiin huhtikuun toisella viikolla. Koirista yhdellä hammaspuutos, yhdellä kivesvika sekä purentavika ja kaksi muuta terveitä).

Tutkimukseen kaivataan näytteitä kaikista havannalaisista, terveistä, pienivikaisista ja sairaista. Erityisesti kaihin osalta kaivattaisiin yli 7-vuotiaana terveeksi peilattujen koirien verinäytteitä.

Mikäli olet lähettänyt Lohen ryhmälle koirastasi verinäytteen, muista päivittää tieto koiran terveydessä tapahtuneista muutoksista / kuolinsyystä (mikäli sairaus) myös tutkimusryhmälle! Tähän tarvittavat tiedot löydät osoitteesta: http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/terveystietojen-paivittaminen/

Päivitetty viimeksi 1.8.2019